Categories:

Fz150i bila jalan bunyi bering water pam

Assalam bro Wa alaikumussalam. Sorry lambat reply. Tak perasan ada komen kat sini. Design motor tu utk dipegang kedua2 handle. Ok, dari pengamatan saya dgn jentera sendiri, mmg senget. Punca tak pasti, adakah kerana berat Front Brake assembly atau sebab-sebab lain. Just let it be. Motor Vespa berat sebelah enjin pun masih org ride sampai sekarang.

Brake Caliper assembly pun saya rasa tak dijajar dgn betul, sbb tu sesetengah jentera ada bunyi gosokan pad pada Brake Disk. Assalam Tuan saya pun mgalami masalah yang sama. Kalau lepas handle time certain speed rase tyr depan wobbling.

fz150i bila jalan bunyi bering water pam

Diorg pun ckp y15zr ni masalah bese. Riso gak takut nanti lg teruk.

fz150i bila jalan bunyi bering water pam

Next month nk pi dekat yamaha service centre nak diorg detect prob ape sebenarnya Tak payah check. Masalah sejagat tu. Tunggu kalau2 ada rider buat DIY balancer utk bagi extra weight Fork sebelah kiri, mungkin dapat atasi masalah tu. Saya juga. Salam bro. Tp bila guna break tangan menyala pulak.Body pump?

Sy anggap Servo yer. Kaki tekan sedikit, akan tetapi daya yg dihantar berkaliganda berbanding dengan tekanan asal Brek bocor. Kemungkinan disitu adalah punca kemasukkan angin didalam sistem brek. Kebiasannya kita terasa kosong semasa brek disebabkan terdapat udara dalam sistem. Cuba praktikkan cara bleeding menggunakan paip yg lut sinar. Saya nak tanye kenapa kerete saya brek jem?. Hanye jem belah depan belah brek disk kiri jee. Yang lain ok. Bleeding dah beribu kali dahhh.

Ada 4 Hal Penyebab Suara Mesin Mobil Anda Kasar dan Berisik

Master pump dah tuka dah. Servo je yang belom tuka. Adakah itu masalah servo.?? Mohon bantu saya. Terima kasih. Brek jem 1.

Cuba tengok " Caliper slider bolt" bengkok? Dah service piston Brek? Disk bengkok atau makan dalam? Kereta saya ada masaalah bila tekan brek perlahan mesti ade bunyi Saya anggap Disk Brek. Bukan Drum Brek Kalo bunyi biasanya dari 1. Disk rotor ok? Ada lekuk dalam? Skrew caliper bengkok 3. Rattle shim pemasangan longgar atau pasang terbalik 4. Splash shield longgar atau bengkok 5. Knuckle Ada kemungkinan juga. Kena cek satu Saya juga hadapi masalah yang sama. Untuk cek satu2 kena pergi bengkel yang ok.

Bengkel mana yang ok area rawang?Kalau bunyi seretan pada tayar belakang belah kiri Tuan? Maaf sekadar bertanya. Sudah tukar absorber baru. Tatar makan Dalam. Dah ok ke bunyi "tak" kt tayar depan belah kanan tu? Sbb sy punya br kena lepas tukar spring standrd blk. Bro dah ok ke bunyi tak tu? Aku punya pun bunyi tak tak.

Kadang kadang bunyi kuat gila. Keta saga blm aku problem sama jugak. Skrg dah ok. Boleh jadi jugak absorber dah lembut boss Saya pun sedang mengalami mcm tu. Bila lampu dah hijau saya masuk D enjin mati. Kete baru je timing belt putus. Cheras, RM je. Google leh jumpa. Kena set appointment je. Bengkel kt umah je. Kalau ddk gombak cuba try snr accessories kt sri gombak. Tgah drive saga blm time jem sgt. Slm sejahterah tuan. Masalah kereta adalah tiba tiba enjin mati semasa kereta bergerak.

Sy dah tukar ecu,iafm,fuel filter,fuel pump,spark plug,service throtle body,cam sensor dan crank sensor ttp masalah x selesai. Dah ok ke? Baru jadi kat kereta sy. Dh seminggu lbih kt bgkel. As salam bos.Ada beberapa penyebab yang membuat kenyamanan Anda ini terganggu, pastinya ada beberapa hal yang harus diperiksa.

Seperti diketahui, mobil sebagai suatu kesatuan terdiri dari beberapa komponen rumit yang saling mempengaruhi satu sama lain. Semua komponen tersebut akan saling berputar dan bergesekan satu sama lain. Nah, akibat gesekan antara 2 buah benda atau lebih dapat menghasilkan bunyi.

Bagaimana Mengesan Tanda-Tanda Pam Air Kereta Rosak?

Ada yang bunyinya lemah, normal, dan ada pula yang kasar atau berisik. Pada mulanya, Anda akan mengira bahwa suara kasar tersebut berasal dari mesin mobil. Namun, setelah diselidiki ternyata yang bermasalah belum tentu mesin mobil Anda. Seperti dilansir dari laman Gardaotoada beberapa penyebab munculnya suara kasar pada mobil Anda, antara lain:. Jika oli pada mobil Anda sudah mulai berkurang jumlahnya, maka kinerjanya untuk mengurangi gesekan antar komponen dalam mobil juga akan berkurang.

Akibatnya, timbullah sumber bunyi kasar pada mobil Anda. Ciri timbulnya suara kasar akibat kurangnya oli pada mobil Anda adalah terdengar sumber bunyi yang berasal dari bagian atas pengaturan katup. Hal ini biasanya diakibatkan karena ada kebocoran oli, sehingga oli mudah habis ataupun karena kondisi ring piston yang sudah aus.

Jika sudah terdengar bunyi kasar tersebut, jangan dibiarkan, karena dapat menyebabkan kerusakan yang lebih parah pada mobil kesayangan Anda. Ciri yang paling mudah diidentifikasi dari mana asal bunyi kasar pada mobil Anda adalah bunyi kasar yang muncul ketika AC mobil dinyalakan.

Ada beberapa penyebab munculnya bunyi kasar tersebut. Mulai dari oli kompresor AC mobil yang sudah hampir habis, atau karena banyaknya kotoran-kotoran dalam kompresor AC mobil.

Untuk mengatasi jika terjadi masalah ini relatif cukup mudah. Cukup melakukan flushing. Namun tidak cukup hanya flushing, perlu beberapa tindakan lain. Termasuk di dalamnya pergantian beberapa komponen mobil Anda. Pernah mendengar suara dengung secara terus-menerus dan semakin kencang ketika RPM naik? Atau ketika mesin mobil Anda panas? Jika terjadi hal demikian, maka dapat dipastikan yang bermasalah adalah bearing mobil Anda. Ada beberapa macam bearing dalam mobil seperti tensioner, alternator, idler, kompresor, dan water pump.

Namun, karena banyaknya bearing dalam mobil. Kita cukup sulit untuk menentukan bearing mana yang bermasalah. Jika demikian, maka Anda membutuhkan jasa bengkel untuk mencari tahu secara pasti sumber masalah dari bearing Anda. Biasanya bengkel menggunakan alat khusus bernama sound scope untuk mencari tahu dari mana asal sumber masalah ini. Masalah pada Belt atau Sabuk. Belt atau orang-orang menyebutnya sebagai sabuk atau tali kipas merupakan komponen yang menghubungkan antara satu pull dengan yang lainnya.

Belt ini menghubungkan antara putaran kipas radiator dengan alternator dan kompresor AC.

fz150i bila jalan bunyi bering water pam

Beberapa masalah yang kerap terjadi pada belt mobil antara lain kotornya tali kipas, keringnya tali kipas, rusaknya tali kipas, ataupun ukuran tali kipas yang kurang pas. Indikator untuk masalah keringnya tali kipas atau ukuran tali kipas yang kurang pas dapat diketahui jika Anda mendengar bunyi mendecit. Jika Anda mendengarnya, maka disarankan untuk segera diperbaiki ke bengkel.

Karena jika terus-menerus dibiarkan, tali kipas tersebut akan copot dan putus di tengah jalan, yang akan berakibat pada mogoknya mesin mobil Anda di tengah jalan. Jangan anggap remeh bunyi kasar atau berisik yang yang berasal dari mesin mobil, karena jika terus-menerus dibiarkan bisa mengakibatkan mobil Anda mogok di tengah jalan.

Karena itu, penting sekali untuk melakukan pengecekan dan service rutin terhadap kendaraan agar bisa meminimalisir berbagai masalah yang terjadi saat berada di jalan.Thanks bro. Baru nak beli fz ni. Insyaallah bln dpn : Salam kenal dr penang mai :.

Waaa masak Tqvm 4 the info. Baru sambar sebijik model ujung bulan lepas. Pasni senang nak elak dr kene katai ngan tokey woksyop jerung. Boss Sy bru beli motor. Sy new user. Mgkin bos thu knpe. Code error 46 mcm mn nk setting?? Aliran letrik ke sistem F1 tidak normal 4 kali 6 kali.

Assalamualaikum,mncari spare part fzi body part area lumut perak call no Cuba google tgk brand shark. Okay jgk brand shark atau boleh tunggu otai2 jawab kan.

ABSORBER/TOP MOUNTING DAN ENGINE MOUNTING, DAN BAGAIMANA IA BERFUNGSI

Salam Nak tanyaberapa harga oring chain utk Fz50i sekarang? Nk tnye klu air coolant x jln ape masalah ye?? Td tkar air coolant lps 2 kdai ckp kipas rosak. Air msok dlm enjin x kluar. Tumpng tnye. Blh bagi link cara nk repair fork bocor mcm mne. Salam, tukar tayar depan belakang RM okay tak? Klu moto x blh hidup sbb ape ye?? Bateri kong ke ataupun ade sebab lain?? Salam kalau saya nak beli set kunci fz original kat mana yer boleh dpat??Assalam, Problem: kipas berputar dan selepas beberapa saat henti kemudian berputar semula.

Sy menggunakan kipas remode control. Jika berpusing, sila tukar capasitor. Jika xpusing gak. Time mula2 bukak tak bunyi. MCB dah ganti drpd 5A ke 10A tapi msih x ok, regulator dah ganti tp msih x ok gak. Ini je sebab ELCB boleh terpelantik. Kalau regular dah tukar tapi masih trip gak, cuma disconnet kabel hijau di kipas dan regulator. Bila on kipas, tak kiralah speed apa, kipas tu pusing sekejap, lepas tu macam ada bunyik tik, kemudian speed dia automatik tukar sendiri, lepas beberapa saat bunyik lagi tik, tukar speed sendiri.

Da panjat tgok kat kipas tu ape mslh tp xtau mn 1 nak d tgok. Tension Yg lain smue x blh. Knp ek? Nk kena tukar regulator ke? Klau ye blh bro ajarkan x? Sy ni buta elektrik. Hi Adi. Ketatkan skru yg ada bagi renggang sket jaraknya agar tiada geseran berlaku, selitkan kertas pun takpe hehe.

HI kawan, regulator kipas ini seakan transformer yg berfungsi mengurang voltan. Kipas saya ni guna remort,speed 1 bunyinya slow sikit.

buang bunyi clutch bising kat fz150i - tukar primary clutch gear -

Sekiranya bearing pecah akan bunyi lagi teruk dan boleh la tukar kipas baru. Apa yg boleh dibuat adalah dengan spray je lubricant mcm wd40 dekat motor dia skit.Tuesday, July 7, Forum FZi no longer available.

Ini adalah senarai post yang telah dibuat di forum sejak penubuhannya. S Salam Perkenalan semua saya orang baru. Koleksi Peribadi. Atau Yamaha R25? About My Self about myself acc yg aku rase cambest Ada apa ngan fork? Ada apa2 effect x kalau tukar gear x tarik klac?

Berbaloi ke nak modifi? Ada Tips Untuk Jimatkan Petrol? Adakah berkemungkinan magnet dari tank bag merosakkan sistem fuel pump Aduan atau Laporan to Admin Aduan doktor 'curi tulang' tidak benar aduan online ke customer services HLY berkaitan factory defect on tank Aduhai lamenye xbukak forum.

Adzroc X-siden Aftermarket Suspension agak2 berape nk wt blik nie? Ahad Lepas aku layan genting sorang Ahli Baru, mohon tunjuk ajar otai2 kat sini. Ahli Baru, Mutot baru! AHM M1 nak juak murah2!!!! Ako budak baru Aku betul2 X puas ati-jgn klik kalau belum bersedia!! Aku orang baru Aku owg bru. Aku pelik gak Minta geng tlg Terangkan????? AKu Pening Aku tergolek aku trus bgga jd ahli ni UNite on Fzi aku yang baru AKu yang belum dpt fz lg.

Buat ibu. Alarm System Alarm. Alhamdullillah dpt gak merase fz ni salam perkenalan bro semua!!!! Allah suka hamba yang bertaubat allohai Aloha Fzi Enthusiasts Aloha Amalan selepas kencing Amalan2xpetua-petua berkaitan cari jodoh,doa-doa dan kaedah. An Adventure trip.


thoughts on “Fz150i bila jalan bunyi bering water pam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *